Harrastaja maksaa kulunsa itse

Yleisönosastokirjoitus Matissa ja Liisassa 26.4.2018.

Matissa ja Liisassa oli taannoin tulikiven katkuinen kirjoitus aloitteesta, jossa esitettiin selvitettäväksi kansalaisopiston MAHDOLLISESTI tuottavien piirien halusta palauttaa osa tuloista emo–opiston käyttöön. Lapinlahden Kokoomus ry aloitteen tekijänä kuunteli opiston tulevaisuudesta huolissaan olevia opiskelijoita tässä asiassa.

Mm. Teatteri Norsu on toiminut Lapinlahdella vuodesta 1997 . Alussa toiminta käynnistettiin lainarahalla ja opisto on ollut yhteistyökumppanina 1998 alkaen. Teatteriharrastajia on vuosien varrella ollut n. 600 nuorta. Varhaisnuorisoteatteri Varis toimi myös vuosia Norsun ”esikouluna”, kypsytellen vaativampaan tasoon Norsuun.

Perusperiaate toiminnassa on ollut se, että oma työ maksaa toiminnan. Mikäli tuotantokausi on ollut tappiollinen, vain silloin on haettu kunnalta toiminta-avustusta. Ensimmäisen vuoden opiskelija on maksanut puolet kurssimaksusta, teatteri tuloista toisen puolen ja toisesta vuodesta eteenpäin teatteri huolehtii kurssimaksusta. Näin opiskelijat omalla työllään saavat mahdollisuuden ilmaiseen harrastukseen. Päämäärä on koko ajan ollut se, että omalla toiminnalla katetaan kulut, rasittamatta kuntaa.

Tämä on ollut myös Norsun kasvatusperiaatteellista toimintaa. Muutamaa vuotta lukuun ottamatta 20v ajan, Norsu on tarjonnut koululaisille ilmaisesityksen tuotantokauden jälkeen.

Muun muassa Norsussa nousi huoli opiston tilanteesta talouspaineiden alla, katsottiin, että koska opisto on mahdollistanut omalla panoksellaan teatterin vahvan toiminnan, voisi se nyt vuorostaan tukea emo-opistoa palauttamalla lipputuloista esim: 10-20% osuuden. Se ei varmasti kata sitä koko panosta, millä opisto on tukenut toimintaa, mutta palautuisi osittain opiston käyttöön, jolla se voisi kattaa niiden piirien kuluja, jotka eivät toimi alalla, mistä tuottoa voi kertyä.

Teatteri Norsu on niittänyt myös kansallista näkyvyyttä vuosien ajan ja tuonut Lapinlahdelle paljon positiivista mainetta. Se on myös kasvattanut alan ammattiin. Esiintymässä on käyty kuntarajojen ulkopuolella ja oltu osana mm. WhoCare´s – kampanjaa yhteistyössä Kuopion poliisilaitoksen kanssa, ehkäisemässä ja herättämässä ajatuksia kiusaamisesta, syrjinnästä ja väkivallasta. Ilman erillisiä palkkioita.

Siihen, miten yhteydenotto yhdistyksiin on tehty tai muotoiltu, ei meillä ole (valitettavasti) ollut vaikutusvaltaa - toivottavasti tämä kirjoitus oikaisee asiaa. Perustarkoitus on, että hyvä kiertäisi ja riittäisi meille kaikille!

Monissa kunnissa kansalaisopistojen maksulliset esitykset tuloutuu suoraan opistolle, ei yhdistyksille. Myös kurssimaksut ovat reilusti korkeampia kuin meillä. Vaikka maksut ovat nousseet, ne eivät ole vielä läheskään sitä tasoa, kuin esim. kaupungeissa. Tätä monet ulkopaikkakuntalaiset ovat ihmetelleet; miten teillä voi olla noin alhaiset maksut, ilmaiset liikuntapaikat jne.

Meillä on ymmärretty vaikutus ja haluttu tarjota mahdollisuus kuntalaisten hyvinvointiin ja terveyteen. Panostamalla ennaltaehkäisevän toiminnan turvaamiseen mm. sairastamisen / syrjäytymisen riski ja sitä myötä myös veronmaksajien kukkaro on keventynyt.

Norsu ei ole ainoa toimija, joilla huoli opistosta on ollut kova. Siksi halu toimia yhteisvastuullisesti - ”maksaa velkaa” - niistä onnistuneista, iloa tuottaneista, monen nuoren elämään positiivisesti vaikuttaneista vuosista, joita opisto on mahdollistanut ja olla osaltamme tukemassa sitä opiston toimintaa, mikä on kultaakin kalliimpaa koko kuntamme asukkaille.

Ajatuskin, ettei opistoa olisi, on kammottava. Sillä on välitön merkitys hyvinvointiimme, viihtyvyyteemme, imagoomme, aktiivisuutemme ja sivistykseemme. Pienikin ele turvata opiston toimintaa niiden toimijoiden osalta, jotka siihen kykenee, on enemmän kuin suotavaa. Siksi -tätä mahdollisuutta- on haluttu selvitettäväksi, ei siksi, että toimintoja kurjistettaisiin, vaan turvattaisiin osuudella niiden tulevaisuus.

Lapinlahden Kokoomus
Anu Sorjonen, valtuutettu
Satu Kuutsa, valtuutettu
Ry:n Hallitus