Joulukuu 2018

Lapinlahti on hyvä paikka asua ja yrittää!

Lapinlahden Kokoomus ry:n puheenvuoro Lapinlahden kunnanvaltuustossa 11.12.2018.

Arvoisa puheenjohtajisto, kollegio ja henkilöstö: tiedättehän, mitä huonetaulussamme lukee vuosille 2018-2020?

1. LAPINLAHTI ON HYVÄ PAIKKA ASUA JA YRITTÄÄ

Alaotsikkoina:

  • Yritysten toimintaedellytysten ja työvoiman saatavuuden varmistaminen
  • LL on aktiivisten ihmisten yhteisöllinen kunta

Tavoitetasona on työllisten määrän kasvu.

2. TALOUTEMME ON TERVE JA VAKAALLA POHJALLA

Alaotsikkoina:

  • Ajanmukainen palvelurakenne ja toimintatavat muuttuvassa toimintaympäristössä
  • Investointien suunnitelmallisuus
  • Omaisuuden järkiperäinen hallinta

Tavoitetasona on kunnan taseen ylijäämä ja kuntakonsernin positiivinen tulos jokaisena vuonna.

Mitenkä tämä kuulostaa tutulta? Yksinkertaistetaanko?

1. KOTINI ON LIIKUNTAESTEETÖN, SIISTI JA VIIHTYISÄ PAIKKA ASUA JA ELÄÄ

Alaotsikkoina:

  • Pääsen liikkumaan asioilleni ja osallistumme yhdessä kodin töihin
  • Meidän perhe harrastaa, käy tuttavien luona kylässä, eikä roiku FB:ssa

2. HOIDAMME PERHEEN TALOUTTA JÄRKEVÄSTI, SUU SÄKKIÄ MYÖTEN

Alaotsikkoina:

  • Seuraamme aikaamme ja sopeudumme tilanteen vaativiin muutoksiin
  • Varmistamme laitteiden yhteensopivuuden ennen ostoa, käytämme oman kylän palveluja
  • Huolehdimme kotimme kunnosta, emme haali tai säilö turhaa roinaa. Rottelot menee romunkeräykseen.

Strategia on asiapaperi, jonka sisältöön me luottamushenkilöt olemme tiivistäneet arvot ja suunnan, mihin ja miten kuntaamme kehitetään ja ylläpidetään.  Viranhaltijoilla ja lautakunnilla on yhdessä toteuttamisen vastuu.  Olemme yhdessä sopineet, että Lapinlahti laitetaan kuntoon ja nousuun.  Olemme siis sitoutuneet.  Jotta strategia ei jäisi vain hienoksi paperiksi kunnan arkistoon, on sen aktiivinen toteuttaminen ehdottoman välttämätöntä niin viranhaltijoiden kuin luottamushenkilöiden toimissa.

Tarvitsemme toiminnalle ja tuottavuudelle mittareita, ymmärtääksemme päätösten vaikuttavuuden.  Ei ole synti ja häpeä tunnustaa, jo päätös oli väärä tai toimimaton.  Synti ja häpeä on se, että asian annetaan olla ja pistetään pää pensaaseen toivoen, ettei kukaan huomaa.  Napakka tilanteeseen tarttuminen ja oikaiseminen on nyt meidän kaikkien velvollisuus.  Kuitenkin viranhaltijat ovat avainasemassa reagoimaan mittareiden osoittamaan kehitykseen niin, että talous on hallinnassa.  Ylitykset on saatava nollaan.

Soteosaston eräät osiot ovat vaikeasti ennustettavissa.  Varsinkin erikoissairaanhoidon menot vaihtelevat vuosittain paljon.  Ennaltaehkäisevä toiminta ja varhainen hoitoon pääsy säästää kalliista hoidosta, eikä kuntalaisen pieni reikä pitkittyisi juurihoidoksi tai muuksi rankemmaksi toimenpiteeksi.  Vaikka lainmäärämä ajallinen saatavuus on tavoitettu, se tarkoita vielä muuta kuin sen, että laki tulee täytetyksi.  Kuitenkin fokuksessa on oltava ihminen, henkilö, jonkun äidin ja isän lapsi.

Maakunta- ja soteuudistuksen takia emme voi jäädä odottelemaan ja pyörittämään peukaloitamme, sillä lapset oppivat koulun aloittaessaan, että lämmintä ruokaa syödään muulloinkin kuin vain sunnuntaisin.  Emmekä voi myöskään istua alas odottamaan matkalippu kourassa tulevaa junaa, sillä se voi mennä ohi.  Emme voi valmistautua mihinkään, kun sitä ei vielä ole.  Hampaat on hoidettava, teitä korjattava ja oppivelvollisuuskin täytettävä.

On elintärkeää, että lapsemme opiskelevat ja harrastavat, kuntalaiset kehittävät itseään kansalaisopiston tarjoamilla kursseilla, ylläpitävät niin fyysistä kuin psyykkistä puoltaan, tekevät työtä jne. terveissä tiloissa.

"Käyttötalous on saatava pysymään ylijäämäisenä korkean investointitason vuoksi" - siinä kunnanjohtajamme on totaalisen oikeassa, koska tulevan koulukeskuksen rakentaminen kestää vuosia.  Rakennuksen tulee myös kestää vuosia ja voimakasta kulutusta.  On muistettava, että nykyinen on alun perin suunniteltu aivan muuhun käyttötarkoitukseen, mihin sitä on viime vuosina käytetty.

Koska keskuksesta tulee monikäyttöinen, sen huolellinen suunnittelu ottaa myös aikaa, ja tämä tuntuu monesta kovin tuskalliselta.  Nyt maltti on valttia! Sutta ja sekundaa ei meille investoida ja viime vuosina meistä jokainen uutisia seuraava tietää, kuinka julkisten rakennusten kattoja sortuu ja hometta löytyy muualtakin kuin korvien takaa.

Koulukeskus ei tule olemaan pelkkä rakennus tai opinahjo vaan laajamuotoinen kampus, jolla tulee olemaan merkittävä vaikutus meihin kaikkiin.  Se tulee olemaan sivistystä, fyysistä ja psyykkistä hyvinvointiamme kehittävä kohtaamispaikka kaikille kuntalaisille.

Meillä ihmisillä on merkillinen taipumus tehdä asiat aina samalla tavalla.  Kuulostaako taas tutulta: "ei, ei, meillä on AINA tehty näin" tai "ehei, ei toinna, sen voi tehdä vaan näin" tai "eihän sitä nyt noin tehdä"!  Kuulostaa aika pysähtyneeltä, kehitys- ja muutosvastarintaiselta – suorastaan latistavalta.  Ei vaivauduta edes harkitsemaan ajattelemista uudesta näkökulmasta, ei vertaamaan asioita, koska on HELPPO mennä, kuten ennen.  Mutta on se erikoista, että tulipalonkin voi sammuttaa väärin.

Se, että palveluja tuotetaan tehokkaasti, ei tarkoita sitä että ne heikkenee tai poistuu.  Ne todennäköisesti muuttaa muotoaan ja niihin on totuttauduttava ja sopeuduttava, mutta päämääränä on aina hyvä ja mieluummin parempi lopputulos.  Useasti käy niin, että alun suuren jurnuttamisen laskettua ihmetellään ja hämmästellään, onko joskus toimittu toisin ja miksi ihmeessä.

Meidän tulee uskoa siihen mitä teemme ja toteutamme.  Ajatus syntyy yleensä hetkessä ja on aluksi ohut, mutta siitä voi löytää kultajyvän – ellei kaivoksen.  Kun sen antaa kasvaa monimuotoisessa, rohkeassa, kannustavassa, järkevästi kyseenalaistavassa atmosfäärissä, löytyy se kultainen keskitie, joka palvelee parhaiten.

Se, mitä me nyt – ja edelleen tarvitsemme on rohkeus.  Rohkeus ajatella avoimin mielin, tutkia ja tutustua, miten muualla on samoja asioita tehty.  Poimia hyvät ideat, pohtia, toteuttaa, mittaroida jne.  Valita ja päättää.

Olla kiinnostunut, kuunnella ja ottaa selvää.  Se on meidän luottamushenkilöiden suurin velvollisuus.  On etsittävä ongelmiinratkaisuja, vaihtoehtoja – sellaisia, mitkä on meille sopivia – hintalappuineen.

Se, mitä tarvitsemme on asennemuutos.  Lapinlahti, ei kivi- eikä puukirkon puoli, todellakaan ole "piip" paikka elää, perähikiä, TwinPeaks, voi-kun-pääsis-täältä-pois, vaan hyvä olla ja elää, aktiivinen, monien mahdollisuuksien, voi-kun-voisin-muuttaa-täänne kunta.

Myönteinen talouden kehitys on synnyttänyt työpaikkoja, joka taas ennustaa myönteistä talouden kehitystä.  Upea juttu!  Mutta on vielä alkusoittoa!  Urakka on vasta alussa...  Ryhtiliike on otettu ja työnteko jatkuu.

Lapinlahden kokoomus kiittää kaikkia kuluneesta vuodesta ja toivottaa oikein rauhaisaa ja lämmintä Joulun seutua itsekullekkin säädylle.