Mikä on oleellista?

Anu SorjonenRakennemuutoksen edessä olemme suurten kysymysten äärellä. Kukaan ei omista kristallipalloa. Totuus kuitenkin on, että Suomessa väestö ikääntyy ja veronmaksajien osuus vähentyy mm. työttömyyden kautta. Totuus on myös se, että olemme vähäväkinen kansa harvaanasutussa maassa, arktisissa olosuhteissa, jossa satokausia on vähemmän kuin esim. Euroopassa. Suurten sukupolvien ikääntyminen on ollut luettavissa jo kauan, mutta ennen Kataisen ensimmäistä hallitusta, lähestulkoon jokainen hallitus käänsi tälle selkänsä. Siitä syystä olemme tilanteessa, missä nyt olemme.

Oleellista on kuitenkin se, että muutoksia on tehtävä, selvitäksemme siitä miten palvelut tuotetaan kaikkien saavutettaviksi ja laadukkaiksi. Ja että elämä on vauvasta vaariin turvattua silloin, kun apua tarvitsee.

Oleellista on se, että kukaan ei omaan yksittäiseen, vahvaan näkemykseen perustuen toitota totuutena kauhuskenaarioita mm. Sotesta ja pelottele ihmisiä, koska pelko estää tarvittavan uusiutumisen.

Oleellista on se, että valittavat valtuutetut tekevät työnsä vaalien jälkeen velvoitettuna ottamaan asioista selvää, keskustelevat ja työskentelevät rakentavasti koko kunnan elinvoimaisuuden ja elinkeinoelämän eteen, että täällä olisi hyvä elää, asua ja työskennellä. Heikompiosaisista huolehtiminen kuuluu tähän vastuuseen, mutta myös se, että rahoitusrakenne on kunnossa.

Oleellista on myös se, että valtuutetut luovat arvot, joita virkahenkilöstö toteuttaa. Ei voi enää mennä niin, että listoilla olevat investoinnit, esimerkiksi toistakymmentä vuotta esillä olleen Peltoniemen – suorastaan vaarallisten teiden korjaaminen, on siirtynyt monta monituista kertaa, kun on ”yllättäen” syntynyt tärkeämpiä investointikohteita. Peltoniemi on yksi suurimmista asuinalueesta Lapinlahdella, aikanaan huonosti perustetulle maapohjalle rakennettuna ja täysin ala-arvoinen tiestöltään, jota paikkaillaan milloin mitenkin haavoja hoitaen. Lapinlahdella ja Varpaisjärvellä on useita tällaisia kohteita, joita hätävarjelu- toiminnalla paikataan, mutta pitkäaikainen ja kestävä suunnitelmallisuus tuntuu olevan hukassa.

Yhteiskunta ei ole äitimme, ME olemme yhteiskunta. Me voimme halutessamme vaikuttaa niin moneen asiaan, pitämällä silmiämme auki, osallistumalla omaan ja yhteiseen arkeemme. Joten tee ja toimi! Laita se ostamasi tyhjä purkki roskikseen tai jos sellaisen huomaat jonkun jäljiltä, tee sama asia. Aika monta kallista lonkkaleikkausta poistuu sinunkin verotaakastasi.

Anu Sorjonen, yrittäjä, muusikko
Valtuutettu vuodesta 2004, ehdokas Lapinlahti, Kansallinen Kokoomus