Elämme muutoksen isossa karusellissa, jossa joudumme tekemään vaikeita ja kipeitäkin päätöksiä. Viimeaikainen keskustelu on jumittunut sanoihin leikkaukset ja säästäminen, kun oikeasti tulisi puhua tehtävien ja asioiden uudelleen järjestämisestä sekä organisaation sovittamisesta ja päivittämisestä nykyhetkeen.
Veroeurot eivät riitä kaikkeen siihen, mitä olemme tottuneet saamaan. Väestön rakenne ja veronmaksajapohja on muuttunut, joten myös palveluja on sopeutettava siten, että henkilökuntaa on siellä missä tarvitaan.
Me voimme itse vaikuttaa asioihin ja kunnan budjettiin ihan jo sillä, että roskat laitetaan roskiin eikä viljellä pitkin katuja. Yksi 50 sentin Grandi- purkkiin liukastuminen maksaa pahimmillaan jonkun hengen tai 20 000 euroa maksavan lonkkaleikkauksen eli suurin piirtein yhden lähihoitajan vuosipalkan. Puhumattakaan siitä, paljonko työtunteja kunnan työntekijöiltä menee yleisen siisteyden ylläpitämiseen, kun olisi paljon hyödyllisempääkin tekemistä.
Kunta on organisaatio, joka tuottaa palveluja, mutta yhteiskunta olemme ME – ihan me tavalliset ihmiset. Meidän tulee olla aktiivisesti osa yhteiskuntaa ja osallistua arkipäiviin teoillamme. Sillä lailla laskun loppusumma pienenee merkittävästi ja yhteiset rahat riittävät niiden palvelujen tuottamiseen, mitä tarvitsemme ja veroprosenttikin pysyy kurissa. Palvelujen tuotantomuodot voi olla mitä erilaisia: sujuvinta tuotantomuotoa pitää etsiä, ei jumittua vanhoihin, kivisiin rakenteisiin.
Näin puhui Lapinlahden Kokoomus joulukuussa vuonna 2017 ryhmäpuheenvuorossaan. Sama teksti pätee isolta osaltaan tänäkin päivänä. Tuosta ajasta olemme tarttuneet moneen eri asiaan, on saatu mittareita ja dataa työkaluiksi kunnan talouden hallintaan ja tuloksia on kovalla työllä saavutettukin. Näillä toimenpiteillä on suuri merkitys siihen, mitä kuntalaisina maksamme veroa.
Kyseessä on kuitenkin tehtävä, jota ei koskaan saada päätökseen, sillä maailma ja olosuhteet muuttuvat koko ajan. Reilu vuosi sitten emme voineet kuvitellakaan, että yksi pieni virus nimeltään korona pistää koko maailman sekaisin.
Kuten jo 2017 halusimme viestittää, on omilla arkipäiväisillä teoillamme suora vaikutus omaan lompakkoomme. Niin sanotusti se viaton maahan heitetty grandipurkki voi tulla maksamaan lonkkaleikkauksen, mutta myös lisäksi henkilölle aiheutuvan pitkäaikaisen kivun, säryn ja ansiomenetyksen.
Omilla asenteillamme ja asioista välittämällä parannamme oman ympäristömme ja yhteisömme hyvinvointia sekä pienennämme omia veroja, jolloin säästetty euro on omassa taskussa.
Koronavuosi on myllertänyt talouden ja siirtää meidät täysin uuteen aikaan. Etätyötä on opeteltu ja on löydetty uusia tapoja tehdä työtä, harrastaa ja tavoittaa ihmisiä. Etätyö on myös avannut ihmisille ajatuksia siitä, että asuinpaikka ei välttämättä tarvitse olla juuri siellä, missä yrityksen kotipaikka on. Nyt kannattaakin markkinoida alueen/kunnan vahvoja puolia, joita ovat mm. kohtuullinen kunnallis- ja kiinteistövero. Lapinlahden Kokoomus kannattaa kunnanhallituksen veroesityksiä.